Verdens sentrum ligger på venstresida

Røde kreasjoner og andre ting som kommer ut av verdens sentrum

Forbud av uadressert reklame

Posted by Sigurd den februar 5, 2008

Jeg sitter i Miljø, Energi og Transport-komiteen (MET) i kommunen, dermed bør jeg konstant tenke på måter å minske utslipp, bedre kollektivtilbud og effektivisere energibruk. ..eller no sånt.

Til dette møtet tenkte jeg på å fordype meg litt i temaet om postreklame. Bakgrunnen er at kommunen Aurskog-Høland i Akershus i fjor vedtok et kommunalt forbud mot uadressert postreklame (VG, Dinside, Stortinget, Nationen).

Jeg fant to internetsider som argumenterte for et slikt vedtak, og de mener at dette er en sak det er blitt jobbet med siden 1976: En temaside på Hvamenerpartiene og en underskriftskampanje med faktaside kalt neitakk.

For å oppsummere:

 • I dag kan man reservere seg mot uadressert reklame ved å feste et klistremerke på postkassen din. Du kan skaffe et slikt merke på Grønn Hverdag eller hos Posten. Man kan også reservere seg mot all markedshenvendelse (adressert) i Brønnøysundregisteret.
 • Klistremerke-reservasjonen blir lite brukt, men undersøkelser viser at opp mot 70-80 % av den norske befolkningen ikke vil ha uadressert reklame. Andre steder nevnes det at uadressert reklame utgjør 10,9% av en husstands totale papiravfall.
 • Det Aurskog-Hølands vedtak går ut på er å speilvende reservasjonsretten, slik at de som vil ha reklame kan sette en «ja takk»-lapp på postkassa. Slik vil man effektivt og drastisk senke utslipp og søppelproduksjon.
 • Miljøgevinsten er stor. Det blir operert med ulike tall på hvor mye reklame en husstand får i året. Grønn Hverdag opererer med 45 kilo uadressert reklame årlig, noe som på landsbasis tilsier i overkant av 60.000 tonn papir i året hvis 32% av husstandene setter en «ja takk»-lapp på postkassen. I Aurskog-Høland tilsier det 200 tonn årlig.
 • I tillegg til miljøgevinsten vil postverket drasse rundt på mindre post, kommunale søppelavgifter kan komme til å falle osv.
 • I Aurskog-Høland-saken truet Posten med søksmål hvis vedtaket ble stående. Posten har store inntekter gjennom uadressert reklame. Med bakgrunn i dette tok forslagsstillerne i Senterpartiet opp denne problemstillingen i Stortingets Utredningsseksjon, som konkluderte med at:
  • «Vi antar at et forbud mot direktereklame pr. post med mindre det foreligger
   forhåndsinnhentet samtykke må innføres ved lovendring. Det er mulig at et slikt forbud
   kan stride mot EØS-avtalen.»
 • «Antar» og «Det er mulig» tyder jo på at man egentlig bør prøve dette opp mot en domstol, men Aurskog-Høland tør ikke å hive seg inn i en slik rettsak og de kostnader det vil medføre. Dermed vil man ikke gjennomføre vedtaket i Aurskog-Høland. (Indre.no)
 • Istedet vil de: «oppfordre de husstander som ikke ønsker uadressert reklame til å aktivt klistre et «nei takk til reklame» skilt på sin egen postkasse. Kommunen kan foreta en utsendelse av et slikt klistremerke med informasjon om saken.»

I bunn og grunn er vel lærdommen at EØS-avtalen igjen stikker kjepper i hjulene for lokal-demokratiet og norsk miljøpolitikk. Denne gangen under påskudd for at det vil «hindre markedstilgangen». For min del vil jeg foreslå den milde varianten på MET-møtet på torsdag. At kommunen vil sende ut klistremerker og informasjon til alle husstander.

Det er nok reklame rundt oss. Det er ofte vanskelig å være mot reklame som finansierer busstoppene våre, som finansierer bladene vi leser, idrettslagene vi deltar i og så videre. Men reklame er ingen verdiskapning! Hvor stor er reklamebransjen i Norge? Gjør de noe nyttig? De jobber med å finne ut av hva som selger. Tenk hvis alle som jobbet med å finne ut hva som selger, heller jobber med å finne ut hva folk trenger.

Arrrgh. Reklame!

photo-0012.jpg

Reklamer

2 kommentar to “Forbud av uadressert reklame”

 1. Som miljøbevvist reklamemann må jeg si at forbudet faktisk er en god miljø-tanke, men dette vil omgås med innstikk/innlegg i aviser og bruk av «aviser» som direkte reklame. Nesten like langt, men reduserer sikkert endel. Godt forslag uansett.

 2. lothiane said

  Bra!
  Jeg er veldig for det «ja takk»-merket. De snakker så vakkert om at vi må gjøre noe for miljøet, og dette er noe som virkelig vil merkes, tror jeg. Det antall tonn med søppel som kommer fra reklame tilsier jo det.

  Dessuten sier jeg nei til avis på døra (mye reklame og mye papir), jeg leser heller det jeg trenger på nett. Akkurat det er ikke så enkelt om man vil følge med i Klassekampen, kan jeg tenke meg… men den er jo ganske tynn og beskjeden i forhold til andre aviser. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: